Uitgebreid zoeken

Voor snel zoeken selecteert u hieronder een vissoort en een gebied en klikt u op zoeken.

Zoeken

Nederland en vis, een moderne traditie

De Nederlandse visindustrie heeft een belangrijke positie verworven op de internationale markt. Een kwart van alle vis wordt aangevoerd door de eigen vloot. De overige driekwart is afkomstig van importen. Van alle vis wordt 80 procent buiten Nederland afgezet. Nederland is hiermee een van de weinige netto exporteurs in Europa, dat wil zeggen dat het meer vis uitvoert dan invoert. Nederland importeert voor ongeveer 2,2 miljard euro aan vis en exporteert voor ruim 2,5 miljard euro. Van de export gaat ongeveer 80 procent naar Europese landen.

Vloot

Een rijke geschiedenis heeft geresulteerd in een Nederlandse vissersvloot om trots op te zijn. De Nederlandse vissersvloot is veelzijdig en modern. De huidige vissersvloot kan grofweg worden verdeeld in twee segmenten: de kottervloot en de trawlervloot.
De kottervloot bestaat uit 413 kotters. Voor het grootste deel zijn dat grote kotters die vissen met puls-, sumwing- of boomkortuigen. Deze schepen vissen voornamelijk op platvis zoals schol en tong.
Trawlers vissen voornamelijk op haring, makreel, horsmakreel en sardinella. De vangst wordt direct aan boord verwerkt en ingevroren. Tenslotte is er nog de mosselvloot, een moderne vloot bestaande uit zo’n 58 schepen met geavanceerde hulpmiddelen voor de visserij en kweek van mosselen.

Afslag

De afslag is de draaischijf tussen aanvoer en handel. Nederland heeft elf afslagen waar wekelijks verse vis aangevoerd wordt. Rondom het IJsselmeer ligt een aantal kleinere afslagen, waar zoetwatervis wordt verhandeld.
De visafslag stelt de ruimte beschikbaar waar de vis gelost, gesorteerd en opgeslagen kan worden. De buitendienstmedewerkers van de visafslag beoordelen elke partij op kwaliteit. Elke afslag beschikt over een mijnzaal, waar de verkoop van de vis plaatsvindt. De Nederlandse visafslagbedrijven zijn uitgerust met moderne apparatuur en voldoen aan alle eisen met betrekking tot temperatuurbeheersing, hygiëne en een efficiënte visbehandeling.

Verwerkende industrie

Vaak wordt vis gefileerd, gepaneerd, gerookt, geconserveerd of op een andere manier verwerkt voordat hij voor consumptie wordt aangeboden. Nederland heeft ongeveer 600 bedrijven, die de verwerking en handel van vis in Nederland verzorgen. De platvisverwerking en de verwerkende industrie van schaal- en schelpdieren nemen het grootste deel van de totale omzet voor hun rekening. De verwerking van haring en andere pelagische vissoorten betreft ongeveer 15 procent van de totale omzet van alle verwerkende industrie.